Slow fashion bloggare Johanna Nilssons tips: Använda det som finns lite längre

I dagarna rapporterar media om svårigheten med att återvinna textilfibrer. Bland annat har SVT gjord en bidrag med Johanna Nilsson som skriver om hållbar mode på sin blogg Slow Fashion. Endast en mycket liten del av det som går till textilåtervinning blir till ny textil. Anledningarna till detta är många. Ett problem är att plagg som säljs idag i stor utsträckning är av blandmaterial och för att kunna återvinna till ny textil krävs att det går att separera bomull från syntetmaterial, ylle från bomull etc. Tekniken är på väg att lösa frågan men vi är inte riktigt där ännu.

Men så finns det även lösningar redan idag. I Röda Korsets Second Hand butik i Karlstad sorterar vi allt som kommer in och gör en bedömning plagg för plagg, gardin för gardin, påslakan för påslakan av vad vi kan sälja i butiken och vad som ska skickas till textilåtervinning. Vi jobbar också aktivt med att ta tillvara och omarbeta inlämnade plagg och textilier till nya plagg, designade väskor och inredning som vi sedan säljer i butiken.

Cirka hälften av alla plagg och all textil som lämnas in säljer vi direkt i butiken och resten skickas till textilåtervinning.  Av några särskilda textiler skapar vår Re:design grupp nytt. Överskottet av försäljningen i  butiken skickas till Svenska Röda Korsets insamlingar och för att bekosta kretsens sociala verksamheter i Karlstad.

I väntan på att tekniken möjliggör en högre grad av textilåtervinning kan du redan i dag göra en insats för miljön genom att lämna in och framförallt handla secondhand!

Därför är det svårt att återvinna kläder och tyger

Återvinning av kläder är knepigt. Det är mycket svårt att tillverka nytt så som man kan göra med till exempel plast och metall. Ofta innehåller plaggen flera olika material och de är svåra att separera från varandra, säger Johanna Nilsson som är författare, föreläsare och bloggar om hållbart mode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.