Röda Korset i Sverige

Svenska Röda Korset har verksamhet i hela landet. Det finns 876 lokala kretsar som på olika sätt jobbar lokalt för att hjälpa människor. De skapar mötesplatser för ensamkommande barn på flykt och besöker människor på sjukhus. Bland mycket annat.

Kretsarna samlar också in pengar till Röda Korsets verksamhet i Sverige och internationellt. Det finns till exempel nästan 300 second hand-butiker runt om i landet, vars intäkter går till att hjälpa människor i behov av stöd.

Röda Korset driver behandlingscenter för krigsskadade och torterade på flera platser i Sverige. Vi hjälper också till med efterforskning av försvunna familjemedlemmar och bistår vid familjeåterförening, när människor kommit ifrån varandra på flykt till exempel. Vid akuta kriser, som till exempel vid terrorattacken i Stockholm i april 2017, finns utbildade krisstödjare på plats liksom frivilliga som har utbildning för att hjälpa till med Första hjälpen.

Nödvändig administration

Vi brukar säga att alla intäkter går till hjälpinsatser, men att pengarna används på olika sätt. Administration är en nödvändig del för att driva en stor organisation framåt. Det behövs för att kunna arbeta långsiktigt och säkerställa att hjälpen finns på plats före, under och efter en katastrof. Röda Korset är den största hjälporganisationen i Sverige med 121 000 medlemmar och 32 000 frivilliga.

Under 2016 gick 4 procent av intäkterna till administration och 1 procent till medlemskostnader. 12 procent gick till att samla in ännu mer pengar för att förstärka stödet till utsatta människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.