Lyckat efterforskning efter familjen

Röda Korset erbjuder stöd genom vägledning i den ofta långa och komplicerade familjeåterföreningsprocessen. Det gör vi i Karlstad genom en frivilliggrupp tar emot ärenden för migrationsrådgivarna. Ärendet nedan hanterades av våra volontärer i Karlstad. Det känns lite extra bra att kunna få positiv återkoppling så snabbt.

En mamma och hennes tre söner flyr sitt hemland under hösten 2015. Deras mål är att ta sig till Sverige. Men innan de ska passera gränsen mellan Iran och Turkiet blir de uppdelade i olika grupper; mamman och den yngsta sonen i en grupp, och de två äldsta sönerna i en annan.

Med bara en veckas mellanrum kommer de alla fyra fram till Sverige, utan att veta om varandra. Mamman och den yngsta sonen har lyckats hålla ihop, likaså de två äldsta sönerna.

Tre jobbiga år går utan någon kontakt alls. På varsitt håll söker de efter varandra, men utan några resultat.

Med bara drygt en månads mellanrum tar både mamman och den äldsta sonen kontakt med Svenska Röda Korset och startar sina efterforskningsärenden. Mamman via ett webbformulär och sonen via ett möte med en frivilliggrupp.

När vi börjar handlägga den äldsta sonens ärende så hittar vi mammas ärende direkt och inser snart att detta troligtvis är en matchning!

Vi ringer upp sonen och berättar att vi möjligen kan ha hittat hans mamma, och att vi skulle vilja att han ringer upp kvinnan för att säkerställa att det är en matchning. Sonen blir oerhört chockad, ”va?!” utbrister han, strax därpå hör jag hur han börjar gråta av glädje. Vi håller telefonsamtalet kort för att han ska kunna ringa upp kvinnan så fort som möjligt. Vi ber honom återkomma efter att de pratat med varandra.

Några timmar senare blir vi uppringda av sonen som berättar att det faktiskt var hans mamma på andra sidan luren! Det visar sig att de bara bor drygt 3 timmar ifrån varandra och han berättar att de har bestämt träff redan vecka därpå. Han är otroligt glad och tacksam, och upprepar ”tusen tack” gång på gång under samtalet. Ett par dagar senare skickar han ett mejl och tackar ännu en gång för hjälpen, han skriver att utan Röda Korsets hjälp så skulle han aldrig ha hittat sin familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.