100 år sedan slutet på första världskriget. Fotoutställning om humanitet i krig.

 

Röda Korset visar fotoutställning på stadsbiblioteket om humanitet i väpnade konflikter med anledningen av att det är 100 år sedan slutet på första världskriget den 9 november.

Utställningen av berömde och ikoniska motiv genom ett sekel visas under november i Karlstad. Utställningen är producerat av nternationella Röda Kors organisationen i Geneve. Den är hemtagen av Röda Korset Karlstadkretsen och visas upp för första gången i Sverige.

Idén till Röda Korset föddes på slagfältet

Det var på slagfältet i Solferino som det hela började. Året var 1859 och den schweiziske bankiren Henry Dunant som var på genomresa råkade bevittna det totala kaos som rådde efter slaget mellan fransk-sardinska och österrikiska styrkor. Döda, döende och sårade soldater låg övergivna kvar på slagfältet.

Henry Dunant stod inte ut med denna syn. Han kavlade upp ärmarna och började tillsammans med frivilliga kvinnor från bygden att organisera hjälpen till alla de tusentals som sårats och lemlästats. ”Tutti fratteli!” sa kvinnorna som Dunant hade samlat ihop för uppgiften: ”Alla är vi bröder!” De följde Dunants exempel och gjorde ingen åtskillnad på de vilken sida de sårade hade stridit på.

Upplevelserna på slagfältet fick Henry Dunant att oförtrutet verka för att fasorna från Solferino inte skulle upprepas: ”Skulle man inte under fredstid kunna bilda hjälporganisationer, med syfte att i krigstid skaffa de sårade vård av frivilliga personer som vore intresserade och kompetenta för sin uppgift?” skriver Dunant i sin bok Minne från Solferino, som han skrev som ett upprop.

Röda Korset blev svaret på Henry Dunants fråga. Den idé som en gång föddes hos Henry Dunant ställer sig idag närmare 17 miljoner människor bakom i den strävan som förenar rödakorsare över hela världen: ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Henry Dunant tog initivativ till en internationell konferens i sin hemstad Genéve. Där antogs år 1864 den första Genèvekonventionen som lade grunden till den internationella humanitära rätten. Dunant tog också initiativ till att en förening, Röda Korset, skulle bildas i varje land.

Då som nu var frivilliga som bildade kärnan av organisationen. Fotoutställningen är ett sätt att uppmärksamma rollen som frivilliga och volontärer har haft i alla år.

Finns att se mellan 5 och 12 november på Stadsbiblioteket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.